Založ si blog

Len panika? Niekoľkonásobný nárast mŕtvych v ohniskách nákazy koronavírusom.

Keď zomrie človek, matrika vydá úmrtný list a smrť zaeviduje. Má k dispozícii historické údaje.

Najlepší spôsob, ako získať pohľad na súčasnú situáciu, je pozrieť sa na „nadbytočné úmrtia“: rozdiel medzi celkovým počtom ľudí, ktorí zomreli na akúkoľvek príčinu za určité obdobie, a historickým  priemerom na uvedenom mieste v rovnakom období roka. V historickom priemere sú odzrkadlené úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia, rakovinu, chrípku – všetko to, na čo tí, ktorí situáciu zľahčujú, poukazujú.  „Veď každý deň zomrie na Slovensku x ľudí na kardiovaskulárne ochorenia.“ „Chrípka si každoročne vyžiada y obetí“. „Na svete zomrie z ľudí na TBC“.

Ohniská nákazy koronavírusom takéto štatistiky vydávajú. Sú jasným dôkazom toho, že nejde o planú paniku.

V Bergame v Taliansku zomrelo za marec (do 26. marca 2020) 881 ľudí. Niekoľkonásobne viac ako v takýto zimný mesiac v predchádzajúcich rokoch.

image.png
Tu si môžete pozrieť podobné grafy
Taliansko
Veľká Británia
Španielsko
USA
Holandsko, bez grafu, číselný údaj v texte
https://www.rivm.nl/en/news/excess-mortality-caused-by-novel-coronavirus-covid-19
Kto chce namietať, poukáže na to, že mimo ohnísk k nárastu úmrtí prakticky nedošlo. Podobne ako na Slovensku. Nedošlo k nim preto, lebo v krajinách boli zavedené bezprecedentné opatrenia v čase, keď bol mimo ohnísk podiel infikovaných podstatne nižší ako v ohniskách, a šírenie sa pribrzdilo.
Prijaté opatrenia (lockdown) slúžia na prekonanie úzkeho miesta v zdravotníctve a minimalizovanie mŕtvych rovnako ako dopravné značenie na križovatkách. A na získanie času.

V kostoloch by sa teraz nemalo spievať (superspreading)

06.05.2020

Pri speve dochádza k značnej ventilácii, intenzívnym nádychom a výdychom. Dvaja ľudia zomreli na covid-19 a 28 malo potvrdenú nákazu po skúške zboru, ktorá sa konala 10. marca v Mount Vernon, v štáte Washington. Nikto sa nejavil chorý, zboristi si nepodávali ruky, dodržiavali odstup. Na skúške sa ich zúčastnilo 60. [...]

Nadbytočné úmrtia v období pandémie

28.04.2020

Financial Times analyzovali štatistiky úmrtí v 14 krajinách v porovnaní s normálnou úrovňou v rovnakom období. https://www.ft.com/content/6bd88b7d-3386-4543-b2e9-0d5c6fac846c Ku grafom netreba komentár.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Erik Tomáš

Hlas chce mať šéfa NR SR, odvoláva sa na koaličnú dohodu. Podľa Gröhlinga Danko zablokoval voľbu predsedu

28.04.2024 14:41

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 7002x
Priemerná čítanosť článkov: 2334x

Autor blogu

Kategórie