Len panika? Niekoľkonásobný nárast mŕtvych v ohniskách nákazy koronavírusom.

20. apríla 2020, martinreserser, Nezaradené

Keď zomrie človek, matrika vydá úmrtný list a smrť zaeviduje. Má k dispozícii historické údaje.

Najlepší spôsob, ako získať pohľad na súčasnú situáciu, je pozrieť sa na „nadbytočné úmrtia“: rozdiel medzi celkovým počtom ľudí, ktorí zomreli na akúkoľvek príčinu za určité obdobie, a historickým  priemerom na uvedenom mieste v rovnakom období roka. V historickom priemere sú odzrkadlené úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia, rakovinu, chrípku – všetko to, na čo tí, ktorí situáciu zľahčujú, poukazujú.  „Veď každý deň zomrie na Slovensku x ľudí na kardiovaskulárne ochorenia.“ „Chrípka si každoročne vyžiada y obetí“. „Na svete zomrie z ľudí na TBC“.

Ohniská nákazy koronavírusom takéto štatistiky vydávajú. Sú jasným dôkazom toho, že nejde o planú paniku.

V Bergame v Taliansku zomrelo za marec (do 26. marca 2020) 881 ľudí. Niekoľkonásobne viac ako v takýto zimný mesiac v predchádzajúcich rokoch.

image.png
Tu si môžete pozrieť podobné grafy
Taliansko
towardsdatascience.com/covid-19-excess-mortality-figures-in-italy-d9640f411691
Francúzsko
https://www.nextinpact.com/news/108867-covid-19-retour-sur-exces-exceptionnel-deces-haut-rhin-et-ses-chiffres-manquants.htm
Veľká Británia
https://www.bbc.com/news/health-51979654
Španielsko
 https://www.miciudadreal.es/2020/04/06/las-licencias-de-enterramiento-en-ciudad-real-capital-se-disparan-un-3603-en-marzo-como-consecuencia-del-coronavirus/
USA
https://www.thenewatlantis.com/publications/not-like-the-flu-not-like-car-crashes-not-like
Holandsko, bez grafu, číselný údaj v texte
https://www.rivm.nl/en/news/excess-mortality-caused-by-novel-coronavirus-covid-19
Kto chce namietať, poukáže na to, že mimo ohnísk k nárastu úmrtí prakticky nedošlo. Podobne ako na Slovensku. Nedošlo k nim preto, lebo v krajinách boli zavedené bezprecedentné opatrenia v čase, keď bol mimo ohnísk podiel infikovaných podstatne nižší ako v ohniskách, a šírenie sa pribrzdilo.
Prijaté opatrenia (lockdown) slúžia na prekonanie úzkeho miesta v zdravotníctve a minimalizovanie mŕtvych rovnako ako dopravné značenie na križovatkách. A na získanie času.